Wat mag u wél en wat mag u niet doen na sclerotherapie?

Elastische kous

Uw elastische steunkous geeft druk op het behandelde gebied. Het correct dragen is van groot belang voor het slagen van de behandeling. Daarom is het ook nodig dat u de kous onmiddellijk na het inspuiten reeds aandoet. Breng uw steunkousen dus iedere keer mee wanneer u vermoed dat sclerotherapie een optie zou kunnen zijn.


- U draagt de kous de eerste 10 dagen, dag en nacht, continu.

- De wattenbolletjes laat u 48-72 uur zitten.

- Na 72 u mag u weer douchen maar neem gebruik geen heel warm water. Het is verstandig op het einde uw benen met kouder water na te spoelen.

- Na de eerste 10 dagen draagt u de kous nog 10 dagen alleen overdag, van zodra u opstaat, en mag u de kous dus 's nachts uitdoen. Maar het kan geen kwaad indien u de kous 24/24 u zou blijven dragen.

- Na 3 weken mag u de kous dus zowel overdag als 's nachts achterwege laten.


Wat is normaal na de behandeling?

- Het effect van de behandeling is vaak niet direct zichtbaar, maar veelal pas na weken tot maanden.

- Het behandelde been kan gevoelig zijn of gekneusd aanvoelen door blauwe plekken.

- Na enkele dagen tot weken kunnen strengen en/of knobbeltjes ontstaan, soms met paarse tot roodbruine verkleuring. Deze verhardingen zijn soms wat pijnlijk maar zeker niet altijd. Het zijn klontertjes in de behandelde oppervlakkige spatader of in zijtakken daarvan. Deze verhardingen kunnen lang aanslepen, vaak 8 weken en soms langer.



Wat doet u beter niet?

- Vermijd de eerste 2 weken na de ingreep intensief sporten. U mag wel rustig lopen, fietsen, autorijden en dagelijkse activiteiten.

- Ga de eerste maand na de behandeling niet naar de sauna. Warmte doet immers de aders uitzetten en dat is net wat we niet willen.

- Ga tot twee maanden na de ingreep niet met het behandelde been in de zon (ook niet onder de zonnebank). Dit kan blijvende bruine verkleuring van de huid geven in het behandelde gebied. Gebruik ook altijd een zonnecrème met factor 40-50.

- Neem de eerste maand geen ontstekingsremmende medicatie zoals ibuprofen, aspirine, diclofenac, aceclofenac,... Het scleroseren veroorzaakt immers een gewenste, beperkte inflammatie waardoor de ingespoten adertjes verschrompelen. Het innemen van een ontstekkingsremmer zet dit proces stop en dat zou jammer zijn.

Share by: