AAA: ABDOMINAAL AORTA ANEURYSMA

Definitie AAA

Een aneurysma is een verwijding van de slagader met een diametertoename van meer dan 50% tov de normale status. 


Deze afwijking kan overal voorkomen (bvb. ook in de hersenen, de kniekuil, de borstholte,...). 


In dit hoofdstuk gaat het enkel om het aneurysma van de aorta in de buik (het abdomen). We noemen dat een AAA, een Aneurysma van de Abdominale Aorta. 


De normale diameter van de buikaorta is maximaal 2 cm. We hebben dus een AAA vanaf een diameter van 3 cm (= 2cm plus 50%)

Item koppelen

Beschrijvingstitel

Geef een beschrijving voor dit tabblad op en voeg informatie toe die interessant is voor sitebezoekers. Als u de tabbladen bijvoorbeeld gebruikt om diverse services uit te lichten, kunt u beschrijven wat deze service uniek maakt. Als u tabbladen gebruikt om menugerechten weer te geven, beschrijft u waarom een bepaald gerecht de moeite waard of ontzettend lekker is.

Item koppelen

Risicofactoren

- Leeftijd: Vanaf 60 jaar heeft ongeveer 1 mens op 15 een klein AAA van minder dan 3,5 cm diameter. Bij mannen tussen 55 en 64 jaar komt een AAA van meer dan 4 cm voor in 1%. Per 10 jaar komt daar telkens ongeveer 3% bij.


- Roken: 75% van alle patiënten met een AAA rookt. Het roken versnelt bovendien de groei van het aneurysma.


- Geslacht en ras: Mannen hebben 4-5x meer kans dan vrouwen om een AAA te ontwikkelen. Een aneurysma komt dubbel zoveel voor bij blanken dan bij zwarten.


- Atherosclerose: De aanwezigheid van atherosclerose in andere slagaders (hart, benen,...) verhoogt het risico op het krijgen van een aneurysma met 50%.


- Hoge bloeddruk (arteriële hypertensie): Verhoogt het risico met 20%.


- Erfelijkheid: Indien er in de eerste  of tweede graad iemand een AAA heeft gehad heeft u 4x meer kans om er ook een te krijgen dan iemand uit een familie waar er geen AAA voorkomt. Deze kans is het grootst bij broers ouder dan 60 jaar waarbij de kans 1 op 5 is dat je ook een aneurysma ontwikkelt wanneer één van de andere broers een AAA heeft gehad.


-Bindweefselziekten: bijvoorbeeld de ziekte van Marfan

Item koppelen

Klachten

Het AAA verloopt meestal zonder klachten en dat is nu net het grote gevaar. 


Wanneer het AAA blijft groeien loop je de kans op een scheur van het bloedvat en dat is meestal dodelijk. (zie complicaties). 


Soms ervaart men een kloppend gevoel in de buik of is er rugpijn. 


Een enkele keer krijg je een koude voet of een koud been omdat er een stukje klonter uit het AAA afbreekt en met de stroom mee naar beneden wordt gevoerd.


Item koppelen

Complicaties

Een enkele keer treedt er een koude voet of een koud been op omdat een stukje klonter afbreekt uit de wand van het AAA en meegevoerd wordt met de bloestroom vanuit de buik naar de benen. 


De meest dramatische complicatie bestaat uit een plotse scheur van de aortawand (ruptuur van het AAA). Dat gaat gepaard met buik- en rugpijn, gigantisch bloedverlies en dus zeer lage bloeddruk (= shock). 


80% van de mensen met een ruptuur overleven dit niet. 


Het is dus ontzettend belangrijk om vroegtijdig na te laten kijken of men al dan niet een AAA heeft. Dat kan door een eenvoudige echografie van de buik. 


Vooral rokende mannen van >65 jaar en mensen waarbij er een eerste graadsfamilielid een AAA heeft gehad zouden zich beter laten screenen.

Item koppelen

Onderzoeken

Screening door middel van echografie van de buik is de eenvoudigste manier.


Van zodra er een AAA is vastgesteld moet er jaarlijks een echocontrole worden gedaan om de diametergroei zorgvuldig op te volgen. 

Vanaf een diameter van 45 mm bij mannen en 40 mm bij vrouwen is de echo wenselijk om de 6 maanden. 

Vanaf 55 mm bij mannen en 50 mm bij vrouwen zal er een scan worden gemaakt om een quasi onvermijdelijk operatie in detail te kunnen plannen.


Bij vermoeden van een ruptuur zal er ultra-dringend een scan worden gemaakt.


Item koppelen

Behandeling

Open chirurgie: de buik moet opengesneden worden (laparotomie) en soms ook beide liezen. Het aneurysma wordt vervangen door kunststof (prothese): een rechte (‘buis’) of één met een splitsing naar de beide liezen (‘broek’). De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. U verblijft gemiddeld een tweetal weken in het ziekenhuis waarvan de eerste dagen op intensieve zorgen.


Endovasculaire behandeling: een prothese (endoprothese/ stentgraft) wordt ingebracht via de liesslagaders. Vergelijk het met een "mof" die de loodgieter in een kapotte afvoerbuis steekt. De prothese verhindert het verder groeien of scheuren van het aneurysma. De prothese verankert zich in het normale stuk van de aorta onder de nierslagaders (de hals). De ingreep gebeurt heel erg soms onder plaatselijke maar meestal onder algemene verdoving. U kunt meestal na 2 dagen naar huis.

Item koppelen

Nazorg

Geef een beschrijving voor dit tabblad op en voeg informatie toe die interessant is voor sitebezoekers. Als u de tabbladen bijvoorbeeld gebruikt om diverse services uit te lichten, kunt u beschrijven wat deze service uniek maakt. Als u tabbladen gebruikt om menugerechten weer te geven, beschrijft u waarom een bepaald gerecht de moeite waard of ontzettend lekker is.

Item koppelen
Share by: